Behandelmethoden > Voedingsadviezen

Voedsel is de brandstof die onze 'motor' draaiende houdt. Het geeft energie, levert bouwstoffen, zorgt dat we optimaal functioneren en bevordert herstel. Maar eten is ook plezierig en vormt een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Terwijl in grote gebieden op de wereld mensen met moeite wat eten kunnen bemachtigen om in leven te blijven, zitten wij met een tegenovergesteld probleem.

In de welvarende landen is er mede door het aanbod een ongekende luxe ontstaan, waaraan we maar al te snel gewend zijn geraakt. Onze eetgewoonten zijn meer een 'sociaal culinair gebeuren' geworden in plaats van wat het zou moeten zijn: een uitgebalanceerde voeding voor een gezonde levenswijze. Een gezonde trek, de natuurlijke stimulans om te eten, is verdrongen door gewoontes.
De voeding die we dagelijks tot ons nemen veroorzaakt een aantal ernstige ziekten, waarvan hart- en vaatziekten, overgewicht, verschillende soorten kanker en spijsverteringsstoornissen de koplopers zijn. Ze worden niet voor niets 'welvaartsziekten' genoemd.

De slechte westerse eetgewoonten hangen nauw samen met de voortgang van onze productie- en consumptiemaatschappij. Tijdens de vorige eeuwwisseling heeft een grotere welvaart geleid tot het eten van fabrieksmatig vervaardigd voedsel (dat toen als 'luxe' werd beschouwd), met hoge percentages vetten en suiker. In dezelfde tijd was een dalende lijn te zien in het gebruik van de natuurlijke voeding, die voornamelijk rechtstreeks van boeren en landbouwers werd betrokken.

Natuurlijk had ook de voedselindustrie voordelen: de producten waren schoon, betrouwbaar en vrijwel overal verkrijgbaar, maar dat leidde in latere jaren, zoals we zelf kunnen constateren, tot overdadig gevulde supermarkten.

Door de vele publicaties die ons dagelijks onder ogen komen, weten we dat ongezond eten allerlei onaangename consequenties met zich meebrengt. Een eenzijdig dieet kan nare kwalen veroorzaken, waarvan stress en zenuwaandoeningen slechts voorbeelden zijn. De kans op een allergie, speciaal voor bepaalde ingrediënten in de voeding, is niet uitgesloten en zowel geestelijke als lichamelijke klachten komen in alle vormen voor. Teveel van één soort voeding kan, zonder dat iemand dit merkt, een reactie in het lichaam oproepen die aan vergiftigingsverschijnselen doet denken, terwijl tegelijkertijd zich het verschijnsel voordoet dat men er steeds grotere behoefte aan krijgt.

Maar het grootste gevaar van verkeerde en overdadige voeding is wel overgewicht, een kwaal waaraan duizenden Nederlanders lijden. Een heel klein deel hiervan kan, door genetische overdracht, niets aan dit overgewicht doen, maar we kunnen aannemen dat 95% van de mensen die te dik zijn, teveel of verkeerd eten. Om de voedingsgewoonte te veranderen is moed en doorzettingsvermogen nodig.

Dieetrages (bijvoorbeeld sherrykuur of bruinbrooddieet) zijn geen oplossing voor overgewicht. Ze zullen het lichaam alleen maar tekorten bezorgen, waardoor de weerstand en het stofwisselingssysteem in gevaar komen. Wel belangrijk is het kiezen van een gevarieerde voeding van goede kwaliteit, waarbij kan worden uitgegaan van persoonlijke speciale wensen of behoeften.

Groenten   Water   Fruit
www.praktijksylvia.nl   -   info@praktijksylvia.nl   -   GSM: 06 127 93 489   -   Tel: 071 36 170 49   -   Kvk: 273564170000